March 9, 1990

M. Janes V. Davis
Gty of Al bany

Post O fice Box 128

Al bany. CGeorgia 31702

Dear M. Davi s:

| amresponding to the two questions about 49 CFR Part 199 in your
letter of February 27, 1990, to Cesar De Leon.

First you asked whether an operator may condition reinstatenent of
an enployee on the enployee's successful conpletion of a
rehabi litation program Section 199.9(b) prescribes the mninmm
conditions under which an operator may reinstate an individual
after that individual is renmoved from a covered position for
failing a drug test. Successful conpletion of rehabilitation is
not one of the mninmum conditions. However, an operator nay exceed
the mninmum conditions and nake rehabilitation a condition of
reinstatenent if the operator has authority to do so that is not
based on conpliance with Part 199.

Your second question is whether an operator nmay termnate a
reinstated enpl oyee for subsequent failure of a drug test. In such

circunstances, ? 199.9(b)(3) requires that the enployee be renoved
from the covered position wthout an opportunity for future
reinstatenent. Part 199 does not require the operator to term nate
enpl oynent of the individual; if possible, he or she could be
shifted to a non-covered position. If an operator decides to
termnate enploynent, it cannot rely on Part 199 for authority to
do so.

Si ncerely,

George W Tenl ey, Jr.
D rector
Ofice of Pipeline Safety



